Krapte op de woningmarkt

Door op 21 September 2021

Een aankoopmakelaar vergroot uw kans op een huis

De woningmarkt is oververhit. Huizenprijzen stijgen de pan uit en kopers vissen steeds vaker achter het net. In sommige media krijgen makelaars daar de schuld van. Onzin vindt onze makelaar Herbert Smit. Het is de overheid die alleen aan symptoombestrijding doet met 'stimulerende' maatregelen in plaats van fors bijbouwen. Volgens Herbert speelt de aankoopmakelaar nu juist een cruciale rol om uw kansen op de woningmarkt te vergroten.

Structureel tekort aan woningen

“Crisis op de woningmarkt”, Huizenprijzen naar recordhoogte”, “Makelaars debet aan prijsopdrijving”, zo maar een greep aan slogans die begin september in de geschreven en gesproken media verschenen. Herbert: "Dat de huizenmarkt ‘hot’ en oververhit is weten we al jaren. Maar de frustratie onder woningzoekenden neemt momenteel zulke proporties aan dat ook makelaars het moeten ontgelden. Voor het gemak wordt echter voorbij gegaan aan de werkelijke schuldvraag, namelijk het structurele tekort aan woningen."

Bouwen, bouwen, bouwen

"Het is toch pure economie: bij een schaars artikel waarbij de vraag groter is dan het aanbod stijgen de prijzen. Er is momenteel een gebrek aan bijna 300.000 woningen en de komende tien jaar moeten er 1 miljoen woningen worden gebouwd, alleen al om vraag en aanbod in evenwicht te krijgen. Bouwen, bouwen, bouwen is dus het credo om de woningnood op te lossen."

'Stimulerende' maatregelen

"En wat doet de overheid al jaren om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken? Het introduceren van de ‘jubelton’, waarbij ouders belastingvrij € 100.000,- aan hun kinderen kunnen schenken voor de aankoop van een woning (met als gevolg hogere prijzen), het afschaffen van de overdrachtsbelasting van 2% voor starters tot 35 jaar (met als gevolg dat er meer geld overblijft om te kunnen bieden) en het kunstmatig laag houden van de hypotheekrente (met als gevolg dat er meer geleend kan worden, bij laagblijvende woonlasten)."

Averechts effect

"Kortom: de op het eerste oog stimulerende maatregelen om de woningmarkt vlot te trekken hebben juist een averechts effect, namelijk prijsopdrijving. Het is niets meer dan symptoombestrijding. Alleen door fiks te bouwen zal het woningaanbod toenemen met als direct gevolg dalende prijzen. Deskundigen voorspellen echter dat het zeker vijf jaar duurt voordat de effecten van gewijzigd beleid echt zichtbaar worden: een weinig hoopvol perspectief. Daarom is NU daadkracht vereist, er is geen tijd meer te verliezen, heren en dames politici!"

Toenemende frustratie

"In deze gespannen markt moeten ook de makelaars opereren. Als gevolg van de toenemende frustratie bij woningzoekenden die telkens met lege handen achterblijven, legde TV programma RADAR recentelijk onze beroepsgroep maar eens onder het vergrootglas. De (aankoop)makelaar deugde van geen kant en zou feitelijk verantwoordelijk zijn voor de prijsstijging. Te gek voor woorden! Gelukkig werd een paar dagen later bij JINEK een meer genuanceerd beeld van onze branche gegeven en bleek zowaar dat (aankoop)makelaars wel degelijk een toegevoegde waarde bieden."

Verder dan Funda

"Ik geef een paar redenen waarom aankoopmakelaars baanbrekend werk voor hun klanten kunnen verrichten. Zo is Funda bij lange na niet meer het enige platform waarop huizen te koop worden aangeboden. De eigen websites van de verkoopmakelaars, woonadvertenties op sociale media, flyeracties en WhatsApp alerts zorgen er immers voor dat een fiks aantal bezichtigingen al zijn ingepland voordat de betreffende woning op Funda verschijnt. Een aankoopmakelaar kan dan juist soms nog soelaas bieden om bij zijn collega een afspraak in te plannen, een particulier staat met lege handen."

Vraagprijs realistisch?

"Een (aankoop)makelaar weet welke prijzen recentelijk zijn gerealiseerd bij vergelijkbaar verkochte woningen. Zo kan de makelaar constateren of de Funda vraagprijs realistisch is of niet. Dat is belangrijk bij het bieden op een huis. Op deze wijze kan een koper worden behoed om bij het overbieden teveel over te bieden. Zo heb ik zelf een paar weken geleden voor een aankoopklant op deze wijze fors geld kunnen besparen. Deze had in eerste instantie zonder mij een bod uitgebracht dat € 15.000,- hoger lag dan het bod dat ik voor hem uitbracht! Hij trok zijn bod in, mij werd de woning gegund!"

Gunfactor makelaars

"Tenslotte wordt in deze schaarse markt de gunfactor tussen makelaars onderling ook steeds belangrijker. 'Jij koopt een woning via mij, dan kan ik later wellicht ook weer bij jou een woning kopen', is hierbij de gedachte. Particulieren hebben een makelaar nu eenmaal minder te bieden."

Integer en transparant

"Dus RADAR, het is niet alleen kommer en kwel in de makelaardij. In elke beroepsgroep zitten rotte appels, maar vergeet de overgrote meerderheid niet die vol passie, integer en transparant hun werk verrichten. Het had de uitzending gesierd de problematiek van woningnood in een breder perspectief te zetten. Maar ja, dat doet de kijkcijfers geen goed."

Drs. Herbert Smit KRMT
RE/MAX adviseurs

Lees ook:
Wanneer bieden boven de vraagprijs?
Een huis kopen: nieuwbouw of bestaande bouw?
Een huis kopen begint met goed onderzoek
Huis kopen in 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of uw woning verkopen in Leidschendam, Voorburg, Ypenburg of Leidschenveen? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel 070-3016060 of e-mail naar adviseurs@remax.nl dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Naar boven